Foto: Viktor Fremling

Henrik Norström, Lux Dag för dag och Bar, Stockholm

Vilka är fördelarna med att köpa direkt från bonden?
– Jag uppskattar råvaruproducenter som ser kopplingen till gästen och är mån om att han eller hon ska ha det bra. Pratar jag om fisken, då vet alla som jobbar här att det är Per på Ängsö Fisk som har varit ute och tagit hand om den på båden. Det är ett hantverk som ligger bakom produkten och man blir extra stolt över att få servera den till gästen.

Hur funkar samarbetet?
– Vår fiskare Per Vidlund har jag jobbat med sen jag startade Lux 2003. Det är fantastiskt hur vi har lyckats bygga relationen och att vi båda fortfarande håller på. Många av grönsakerna kommer från Under Tallarna i Järna. Vi jobbar också med en liten ekologisk lammfarm i Roslagen Järinge gård. Alla de producenter vi har fastnat för är eldsjälar, de brinner för sina råvaror och har verkligen jord under naglarna på riktigt. Det är lite pyssel och rodd för att få till logistiken, men det är värt varenda sekund. Allt smakar och doftar mycket bättre och är mycket härligare än snabbdrivna råvaror.

Våra partners

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.