Det blev Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland som tog hem titeln Årets Bonde 2021. Vinnaren presenterades den 17 november 2021 i samband med en prisceremoni som hölls på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg.

Så här löd juryns motivering:

”Årets Bonde 2021 har många strängar på sin lyra; men det vinnande ackordet består av tre toner; respekt för djuren, omsorg för naturen och kunskap om hur den egna verksamheten kan bidra med biologisk mångfald och långsiktig hållbarhet.”


 

Spannmål (och annan växtodling) 2021

Hasta Gård, Arboga

”Ett innovativt lantbruk som drivs med en tydlig kretsloppsvision där egenproducerad solenergi täcker behovet av el, traktorer som körs på fossilfritt bränsle och torkning av skörd sker med restvärme från biokolsframställning.”


 

Frukt & Grönt 2021

Hermelins grönsaker, Skänninge

 

”Bra mat kommer från bra råvaror, det tycker åtminstone personerna bakom denna KRAV-märkta, ambitiösa gård som så tydligt värnar om kvaliteter kopplade till uthållighet och kvalitet. En småskalig verksamhet måhända, men med storslagna ambitioner!”


 

Kött (och ägg) 2021

Nors och Bäcks Gårdar, Lärbro

”Här möts det lilla och det stora; småskaligt kvalitetstänk och storskalig naturvård sida vid sida – och resultatet känns både genomarbetat, övertygande och helt rätt i tiden.”


 

Mjölk 2021

Bredsjö Mjölkfår, Hällefors

”Passion, engagemang och kunskap präglar detta familjeägda lantbruk – som trots en relativt liten verksamhet visar upp ett stort hjärta för det ekologiska, det kvalitativa och det hållbara. ”


 

Fisk & Skaldjur 2021

Havstenssunds ostron, Havstenssund

”En sann pionjär som värnar om det historiska men som samtidigt drivs av viljan att och experimentera – och som alltid är kristallklara i sina ambitioner kring hållbarhet och kvalitet.”


 

Ekologisk 2021

Ånstänga lantbruk och handelsträdgård, Linköping

”En KRAV-certifierad gård med en tydlig ambition att skapa ett kretslopp på gårdsnivå; här finns ett driv, en övertygelse och en kunskap om hållbarhet och långsiktighet – vare sig det handlar om växter, djur eller människor.”


 

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.