Grattis Mia Jonson på Lilla Labäck i Lidköping till segern i kategori FRUKT & GRÖNT i Årets Bonde 2022!

Vilka är ni?
– Lilla Labäck är en ekologisk grönsaksgård. Vi har lite av mycket, över 700 artiklar över en säsong, eftersom vår kundgrupp är restauranger som vill ha ett stort sortiment att välja på. Som bonde är man ofta i händerna på sina grossistled men vi vill själva bestämma vad en vara är värd. Att ta makten över sin produktion är befriande, men det kräver också ett stort engagemang.

Hur gör man för att lyckas som bonde i dessa tider?
– Som direktleverantör till restaurang har jag möjlighet att löpande förklara de svårigheter man stöter på som ekologisk bonde. Det gör att vi även kan sälja de produkter med kvalitetsfel som annars hade ratats av grossistled. Som råvaruproducent åt restaurangbransch måste man vara innovativ. Det går inte att vänta på att kunderna ska komma med önskemål. Man måste ha många testrutor igång och prova sig fram med nya intressanta produkter. En specialprodukt på fem kvadratmeter kan ge lika stor inkomst som ett tunnland rödbetor som är priskänsligare.

Hur ska ni tackla utmaningarna framöver?
– Vi upplever att krogarna har fått ännu en tuff tid på grund av inflationen och ökade kostnader, men eftersom vi har starka band till våra utvalda och trogna kunder – det är ett commitment för hela säsongen som gäller om en krog vill vara kund hos Lilla Labäck – kommer vi att kämpa på tillsammans. Att våra kunder känner samhörighet med ”sin” bonde gör att de stöttar oss i vått och torrt, även i tuffa tider.

 

Våra partners

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.