Grattis Magnus Nyman på Källunda gård i Sösdala, till segern i kategori EKOLOGISK i Årets Bonde 2022!

Vilka är ni? 
– Vår verksamhet består av lite av varje. Vi föder upp grisar och vi har en diko-besättning och en biodling. Vi odlar även potatis och kulturspannmål som vi säljer här i gårdsbutiken liksom köttlådor av gris och nöt och honung från bina. Vi maler allt mjöl här på gården och tillverkar i princip allt foder till alla djur på gården. Vi är dessutom självförsörjande på ägg och grönsaker. I vår verkstad har vi bland annat tillverkat mobila grishus och en soldriven liten traktor.

Hur gör man för att lyckas som bonde i dessa tider? 

– Då gäller det nog att ha mer än ett ben att stå på, och vara flexibel och lyhörd. En stor portion envishet är inte fel heller…

Vad är ni bäst på?
– Det som utmärker oss är vår besatthet av helheten – att ta vara på det jord, natur, djur och människor förmår att producera på ett naturligt, ekologiskt, ekonomiskt och hållbart sätt. Det gäller allt från ogräset i trädgårdslandet och avrenset från kvarnen till små järnbitar i verkstaden.

Hur vill ni tackla utmaningarna framöver?
– Det kräver ännu mer nytänkande och ännu mer lyhördhet. Hela samhället står för en nydaning vi nog inte sett innan, men det är ju spännande och intressant också. Vi försöker att alltid se möjligheter i de utmaningar vi ställs inför.

Varför är just ni starka kandidater till huvudpriset Årets Bonde 2022? 
– Vi är en gård där helhet, ansvar och mervärde står i centrum. Cirkulär ekonomi, kan man kanske kalla det.

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.