Fotograf: Johanna Norin

Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på LRF


Hur har Sveriges lantbruk påverkats av Corona?

– De som har haft och har det tuffast är de småskaliga livsmedelsförädlarna och producenterna med nischat sortiment, som drabbas när restauranger och caféer fått färre gäster till följd av restriktionerna. Men när vi nu handlar mer livsmedel i butik och lagar vår mat hemma, ökar efterfrågan på svenska grönsaker och svenskproducerat kött, framför allt för att konsumenterna föredrar hållbart producerad mat. Just nu har restaurangbranschen det väldigt tufft, men när det vänder hoppas vi att det faktum att svenska konsumenter väljer svenskt när de själva får bestämma också ska leda till att restaurangerna oftare väljer svenska kvalitetsprodukter framför import.


Finns det något positivt (på sikt) med Coronakrisen, eller är allt negativt?

-Krisen har visat att svenskt lantbruk löser sina utmaningar, står pall och fortsätter producera, även under en pandemi. Samtidigt har vi svenskar vant oss vid att hälften av alla de livsmedel vi äter är importerade. Självklart kommer import vara ett viktigt inslag också framåt, men vi i LRF hoppas att krisen har öppnat ögonen på allmänheten och politikerna, att de börjat förstå att vi är väldigt sårbara om gränserna skulle stängas, och att i framtiden kan få se bättre förutsättningar för den svenska livsmedelsproduktionen så att den kan växa. Då får vi både en livsmedelsförsörjning som är mer klimatsmart och hållbar, samtidigt som Sveriges försörjningstrygghet ökar.


Hur ser du på den närmaste framtiden?

– Inom det gröna näringslivet ser vi framtiden an med tillförsikt. Konsumenterna gillar våra hållbara produkter och vill se både svenska bönder och öppna landskap. Får vi rätt förutsättningar är svenskt lantbruk en framtidsbransch. Orosmolnen handlar främst om att den svenska politiken ställer betydligt högre krav på svenska bönder än vad övriga EU-länder gör. Det måste vi komma till rätta med så att svenska livsmedelsproducenters konkurrenskraft kan stärkas, annars kommer det bli omöjligt att öka livsmedelsproduktion på det sätt Riksdagen beslutat att vi ska göra.

Våra partners

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.