Lennart E. Bengtsson på Wapnö Gård, hur kändes det att vinna?
– Priset är en bekräftelse på att vi sedan många år arbetar mot hållbarhet, både när det gäller miljö och smakupplevelser.

Vilken är den största utmaningen för svenska primärproducenter överlag just nu?
–  En fråga är hur svenska producenter ska kunna förse allt mer grönsaksälskande konsumenter med produkter. Importen är stor, samtidigt går 80 procent av vår egen produktion till utlandsägda eller globalt styrda företag och föreningar. Jag tror också att man missbedömer hur många som i framtiden vill bo på landsbygden och ha ett arbete där alla soliga dagar går åt till att skörda gräs.

Hur ser framtiden ut för er?
– Vi väntar på Jordbruksverkets ’ok’ för hantering av slakteriavfall i gårdens biogasanläggning så att vi kan starta upp gårdsslakteriet. I övrigt har covid-19 gjort att gården inte är fylld av besökare som den brukar vara, och det hoppas vi att vi åter får uppleva.

Motivering:
Mejeri, slakteri, bryggeri och saluhall; få lantbrukare i vårt land kan konkurrera med Wapnö Gårds vilja att ta ansvar från jord till bord. Här driver man ett lantbruk som ser till hela kretsloppet, som dessutom står upp och agerar ledare och förebild för många andra med liknande höga ambitioner. Vinnaren i Årets Bonde kategori MJÖLK går sin egen väg; med en stor portion kunskap, passion och bångstyrig envishet.

 

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.