Mikael Jidenholm,  Ugglarps Grönt.

Ett tag såg det illa ut för er grönkål, nu när många julbord ställs in?
– Ja, vi säljer i normala fall stora volymer. Redan i början av året planerar vi hur mycket vi ska sälja, och när det ska ske. I september börjar vi leverera, då är det ganska lugnt, sen i oktober – november är det tänkt att det ska sätta fart. I år fick vi en lite större leverans,  sen kom restriktionerna och plötsligt tvärstannade försäljningen! Då sa jag och min sambo, ”Vad ska vi göra nu?” Man kan inte bara stå och titta på, även om vi är medvetna om att våra kunder har det ännu värre.

Man vill ju inte kasta mat?
– Nej, det var mest det som gjorde ont. Det var då vi sa det: ”Nu ska vi jäklar mig lära folk vad grönkål är!” Vi använde oss av instagram och facebook och la ut det som en stor grej: ”Hjälp oss äta upp grönkålen!”, med lite idéer och inspiration. Vi har aldrig fått så många som gillat nåt vi lagt ut! Över 1000 personer kom med idéer, recept och tips på var vi kunde sälja grönkålen. Sen började handlarna ringa och lokalradion kom, och SVT och TV4. Så nu sitter vi här timme efter timme och försöker svara på alla meddelanden och leverera grönkål till alla som vill ha, men det är nästan omöjligt att hinna.

Har det kommit något positivt ur coronakrisen?
– Vi kommer inte att bli av med volymen, vi är vana vid att det kommer lastbilar 1–2 gånger om dagen. I normala fall får vi in en order, sen har vi två dagar på oss att ta in folk. Nu blir affärerna så många fler och annorlunda, man får lägga så mycket tid på logistik. Samtidigt är vi väldigt glada att det händer för det var ju precis det här vi ville uppnå, att kunna sprida budskapet om grönkål. Och plötsligt pratar alla grönkål!

Hur ser ni på den närmaste framtiden?
– Att jobba så här är inte hållbart i längden för vi får en sån otrolig belastning; vi räddar situationen varje dag och får ihop det på minuten. Men vi planerar faktiskt att skriva en grönkålsbok som får symbolisera det här året. Mer grönkål åt folket!

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.