Foto: Erik Olsson

Jacob Holmström, Gastrologik, Stockholm

Varför har ni valt att handla direkt från bönderna?
– När vi öppnade för tio år sen ville vi inte servera samma sak som andra krogar. Sen var vi väldigt nyfikna på att lära oss mer om råvarorna, hur odlandet, uppfödningen eller jakten går till. Den kunskapen besitter inte de vanliga leverantörerna – de kan på sin höjd leta upp fakta till dig. Men det viktigaste och roligaste med att handla direkt från bönderna är att man tillsammans kan påverka varandra.

Vilken är hemligheten bakom ett gott samarbete? 
– Ömsesidig förståelse, skulle jag säga. Mia på Lilla Labäck, som levererar grönsaker till oss, är kompromisslös när det gäller ekologi och kvalitet, men om jag har speciella önskemål brukar göra sitt yttersta för att försöka. Frida på Skilleby Trädgård brukar skicka listor på det hon ska skörda under veckan, men om jag berättar att jag till exempel tänkt göra små ärtbuketter, så kanske det visar sig att hon dessutom har bondbönskott, eller ärtskott som skulle kunna passa. Den dialogen det roligaste av allt.

Våra partners

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.